HYĆKA

kuchnia: wielkopolska/polska
zakres cen: 10-40 zł
godziny otwarcia: pon.-wt.11-20, pt.11-21, sob.12-21, niedz. 12-20
adres: Poznań, Rynek Śródecki 17
tel: 535 045 035

Na poznańskiej Śródce jest więcej knajp niż ulic. Do tego praktycznie każda serwuje inny rodzaj kuchni, a ich jedzenie jest na naprawdę wysokim poziomie. Wśród nich jest restauracja Hyćka działająca z powodzeniem już od kilku lat. Nazwa lokalu pochodzi od kwiatów i owoców czarnego bzu, z którego w regionie Wielkopolskim tradycyjnie wytwarza się syrop. Taka też jest ich kuchnia – sięgająca do tradycyjnych, regionalnych dań i korzystająca z lokalnych, sezonowych, świeżych produktów.

Restauracja jest dość spora, o przytulnym, ciepłym wnętrzu. Na końcu trzech przechodnich sal znajduje się scena, na której odbywają się koncerty, spotkania poetyckie, goszczą teatry i odbywają się inne wydarzenia kulturalne. Latem dostępne są stoliki przed restauracją oraz ogródek mieszczący się kawałek dalej, za kamienicą, przy rondzie Śródka.

Jeśli macie ochotę na tradycyjny obiad w rodzinnym gronie musicie zajrzeć do Hyćki. Spróbujecie tu ręcznie robionych pierogów, pysznych polędwiczek z szagówkami (26 zł), poznańskiej pyry z gzikiem (15 zł) czy tradycyjnej kaczki z pyzami (39 zł). Od tego roku restauracja należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Hyćka oferuje również własnego wypieku pyszne ciasta i chleb na zakwasie. Nie mogło być inaczej – można też wypić napój z hyćki (6 zł). Karta zmienia się co jakiś czas, pozostając jednak przy tradycyjnych daniach kuchni polskiej i wielkopolskiej, a ceny i porcje serwowanych dań są przyzwoite. Polecamy odwiedzić Śródkę nie tylko dlatego, że to modne miejsce, ale dlatego, że w Hyćce można zjeść pyszny, nie tylko niedzielny, obiad.