MODRA

– jak sami o sobie piszą „Autorska kuchnia ludowa”

rodzaj kuchni: polska
zakres cen: 8-40 zł
godziny otwarcia: wt.-niedz. 13:00-20:00 (pt.i sob. do 22:00)
adres: Poznań, Mickiewicza 18/2
tel: 730 223 387

Modra to niepozorna, kameralna knajpka mieszcząca się „na początku” Jeżyc, jednak cechuje ją ogromna siła – pyszne jedzenie. Serwują tam tradycyjne polskie, kresowe dania w zupełnie nowoczesnej odsłonie.

„Specjalnością zakładu” jest kulebiak, czyli tradycyjna kresowa potrawa – duży pieczony piróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem. Gdzie ta nowoczesność? – właśnie w nadzieniu. Podczas wizyty spróbowaliśmy kulebiaka z buraczanym pesto i zapiekanym kozim serem podanym z przepysznie doprawioną sałatką (25 zł). W ofercie pojawiają się również kulebiaki z łososiem i ryżem czy baraniną i kaszą. Jednak nie tylko kulebiak Modra podaje. W menu, które zmienia się w zależności od dostępności sezonowych produktów, znajdziemy również dania mięsne oraz wegetariańskie. My trafiliśmy na pyszny schab w sosie gulaszowym (26 zł).

Warto odwiedzić Modrą – miła atmosfera, ciekawy wystrój – cudne talerze wiszące na ścianie! i naprawdę smaczne jedzenie przygotowywane na świeżo, a porcje obfite i w całkiem przystępnych cenach!