WYPAS

jeżycka, wegetariańska uczta

adres: Poznań, ul. Jackowskiego 38
godziny otwarcia: pn-pt 12:30 – 19:00
tel/mail: 796 144 115

 

Wypas to przyjemna knajpa serwująca dania wegetariańskie i wegańskie. Jednak miejsce to jest bardzo często odwiedzane również przez mięsożerców. Dlaczego? Dlatego, że jedzenie jest przepyszne a obsługa sympatyczna.

Wnętrze wypasy jest dosyć nowoczesne. Schodząc do przyziemia (bo to właśnie w nim znajduje się restauracja) możecie wybrać danie z menu zawieszonego nad barem (lub po prostu usiąść przy stoliku i wybrać danie z papierowego menu). To co przyciąga już z ulicy to zapach przygotowywanych potraw i świetnie zagospodarowany ogródek (taras)  – niestety w porze obiadowej ciężko znaleźć tam miejsce :(.

Przechodząc do serwowanych w Wypasie dań – do wyboru macie kilka opcji od przystawek (np falafel (13 zł), frytki z batata (9 zł) czy sajgonki (12 zł)), przez sałaty (sałata z tempehem (19 zł) i azjatycka z tofu (21 zł)) aż po rozgrzewające misy (pho, ramen i tomka (14/21 zł – w zależności od wielkości) oraz talerze (23 – 25 zł). Przechodząc do samych talerzy – bo to chyba najczęściej zamawiane dania – w Wypasie zamówić możecie: talerz japoński (azjatycki bulion na bazie młodych warzyw podawany z ryżem i warzywami w tempurze), rosyjski (bliny z kaszy gryczanej podawane z tofu, owocami oraz czatnejem śliwkowym), węgierski (leczo na bazie wędzonej papryki podawane z tofu i kaszą), polski (chłodnik litewski podawany z młodymi ziemniakami, gzikiem i sałatką) i arabski (falafel podawany z ryżem i surówką oraz sosami). Na dodatek zawsze możecie zamówić deser (9-11 zł) a także pyszne, domowe bądź butelkowe napoje (5-11 zł). My podczas wizyty w Wypasie skosztowaliśmy zupy pho i talerza japońskiego a popiliśmy to pysznym koktajlem Dr Marian i domową lemoniadą! Nie musimy Wam chyba pisać, że bardzo nam smakowało i z pewnością będąc na Jeżycach nie raz tam jeszcze zajrzymy.

Dodatkowo w wypasie czeka na Was „spiżarnia” ze smakołykami do zabrania do domu. Zakupić możecie również książki – np. Jadłonomię Marty Dymek, którą każdy domowy kucharz powinien posiadać w swojej bibliotece. Jedynym minusem Wypasu jest to, że nie jest czynny w weekendy – ale rozumiemy, obsłudze należy się wypoczynek za tak świetnie wykonaną pracę :). Wypas zapakuje Wam dania również na wynos – więc jeżeli akurat pracujecie bądź mieszkacie w pobliżu zachęcamy Was do częstych odwiedzin.