ZIELONA WERANDA

swojskie klimaty i przepyszne sałaty
adres: Poznań, Paderewskiego 7
godziny otwarcia: pn-niedz 10.00-24.00
tel/mail: 61 851 32 90 / info@zielonaweranda.pl

Pewnego późnego  popołudnia, pewnego dnia tygodnia postanowiliśmy wybrać się po dłuższej przerwie do Zielonej Werandy, która to słynie przede wszystkim z przepysznych sałatek. Nastawiliśmy się raczej na lekką kolację.
Wnętrze pewnie wielu z  Was zna, ponieważ Weranda na Paderewskiego nie istnieje od dziś. Zdecydowaliśmy się zająć stolik na przepięknym patio, stylizowanym na przydomową, wiejską werandę. Wszech otaczająca zieleń od razu wprawiła nas w spokojny, przyjemny nastrój po całym dniu pracy. Na złożenie zamówienia poczekaliśmy dłuższą chwilę, obsługa jednak, okazała się bardzo sympatyczna.

Wybraliśmy 6 różnych pozycji  z menu. Na przystawkę deskę serów podawaną z winogronami, bazylią i krakersami (20zł) oraz pieczywo czosnkowe z tartym parmezanem (10zł). Dodatkowo, jak werandowy zwyczaj nakazuje, dostaliśmy ciepłe bułeczki w gratisie.

Na nie aż tak wielki głód postanowiliśmy zamówić: grillowaną bagietkę podawaną z kiełkami na roszponce (22zł), na której było mnóstwo składników, w tym mozarella, szynka włoska, pomidor, rukola i prażone pestki migdałów. Kolejnym wyborem były polędwiczki wieprzowe podawane  z oliwkami, suszonymi pomidorami, serem gorgonzolla i pieczonymi ziemniaczkami. Na naszym stole nie zabrakło też sałat, podawanych we wielkich liściach sałaty lodowej, z dodatkami: portugalskiej – grillowany kurczak, feta, papryka, pomidory, ogórki, czerwona cebula i  firmowy sos wingeret oraz zielonej werandy  – z grillowanym kurczakiem, suszoną śliwką, winogronami, pomidorami, ogórkami i w przepysznym sosie Bernaise z zielonym pieprzem.

Bez cienia wątpliwości wszystko było przepyszne, świeże, pięknie podane, w idealnych proporcjach i przemyślanych kombinacjach smakowych. Sos Bernaise  w połączeniu z kurczakiem, sałatą i innymi dodatkami to istne niebo w gębie! Polędwiczki również uwiodły nas wspaniałym smakiem świeżością i idealną soczystością. Bagietka również była bardzo smakowita i pięknie podana. Nawet, z pozoru zwykłe pieczywo czosnkowe, smakowało inaczej niż w innych miejscach może to dzięki parmezanowi, który został tutaj zastąpiony zazwyczaj popularnie stosowana mozarellą.

Zielona Weranda nie zmieniła się od lat. Nie jest tu ani lepiej, ani gorzej, co uznajemy za ogromny plus. Jakość serwowanych dań jest wciąż na wysokim poziomie, wystrój lokalu i ogródka jest bardzo urokliwy. To miejsce swoją wieloletnią działalność zawdzięcza zapewne konsekwencją: działaniu, wystroju nie pogarszająca się jakością serwowanych posiłków. Obsługa jest przemiła choć, lekko nie ogarnia, jednak przy takim ruchu – wybaczamy :) Z pewnością ta wizyta przekonała nas o tym, że warto zaglądać tu częściej.